Schimb de experiență în asistența refugiaților

Împlicați în acordarea de suport celor afectați de inundații
22 September 2024
Reluăm întâlnirile la cafea
26 September 2024

Schimb de experiență în asistența refugiaților

În 23 -24 septembrie a.c., la Iași a avut loc o întâlnire între APSCF– Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei Moldova și FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.

Mai mulți membri ai APSCF Moldova au vizitat Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina și Fundația ADV România.

FONSS și APSCF au analizat intervenția realizată pentru asistarea cetățenilor ucraineni strămutați pe ambele maluri ale Prutului, au făcut o retrospectivă a lecțiilor învățate de la începutul războiului, până în prezent și evident au făcut schimb de bune practici.

A fost apreciată rapiditatea cu care ONG-urile din Moldova și România au oferit asistență persoanelor strămutate din Ucraina, cât și intervenția promptă pentru depășirea traumei și ajungerea la un echilibru emoțional al acestora dar și pentru integrarea lor în țara în care s-au refugiat din calea războiului.

În ambele țări, ONG-urile au realizat programe socio-educaționale de învățare a limbii române, pentru a facilita înscrierea în învățământ a copiilor ucraineni, în condițiile în care măsurile autorităților de integrare în școală a copiilor ucraineni au fost inconsistente inițial. În Republica Moldova, urmare a faptului că o limbă comună este rusa, ezitarea a fost și mai mare și a fost preferată înființarea de clase întregi de predare în limba ucraineană, cu predare după programă moldovenească.

FONSS a împărtășit experiența de în dezvoltare a Centrului Nicolina și a Magazinului social RoUa, ambele modele fiind unice.

A doua zi de discuții a adus un schimb de informații despre cele două sisteme de asistență socială, finanțarea din fonduri europene dar și formula de advocacy eficientă care se dovedește a fi asocierea în structuri precum federațiile și platformele de ONG-uri.

Vizita la Iași a fost realizată în cadrul proiectului ”Accesul refugiaților și solicitanților de azil vulnerabili la servicii calitative de sprijin și asistență, pentru o viață demnă și participare activă în comunitățile locale, în Iași, Suceava, Galați și București”, susținut financiar de UNHCR.

Vezi statistici şi reclame

Promovează postarea

Toate reacţiile:

1313