CENTRUL DE URGENȚE SOCIALE- CUS este un proiect național al FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale în cadrul căruia, prin membrii săi- 44 de ONGuri furnizoare de sevicii sociale, parteneri și voluntari -funcționează un punct de relație complementar celor instituite de autorități, în situația generată de pandemia COVID 19 în România prin intermediul căruia, în perioada de urgență să se acorde suport social populației.
Conform deciziei CD FONSS Centrul de Urgente Sociale funcționează din 10 martie 2020, până la finalizarea motivului care a dus la înființarea lui.
CUS va oferi cetățenilor:
- informații privind sursele oficiale pe care le poate accesa pentru a afla mai multe despre infecție, pentru a ști măsurile recomandate de autorități pentru prevenirea transmiterii COVID 19, pentru a sesiza diverse încălcări de reguli privind limitarea tramiterii COVID 19, către instituțiile de menținere a ordinii și liniștii publice
- va direcționa cazul apelanților care solicită ajutor umanitar sau suport în achiziționarea de alimente de bază sau medicamente către Serviciul Voluntar de Ambulantă- SVA sau grupul de voluntari ai Colegiului Sf Nicolae, ori alte ONG-uri care contactează CUS și declară că oferă un astfel de suport.
- va direcționa solicitările de suport psihologic spre psihologi/asistenți sociali profesioniști din rețeaua FONSS
- va direcționa solicitările de asistență spirituală către preoții care își oferă serviciile în acest scop,
- va promova online și va direcționa spre punctul de colectare sau contul special constituit pe cei ce doresc să facă donații în scop umanitar, respectând normele impuse de DSP. Aceste donații vor fi gestionate de SVA.
- va înscrie solicitanții de prestare de voluntariat și îi va referi către coordonatorii celor două grupuri de voluntari- SVA și C. Sf Nicolae
- va menține legătura cu Instituția Prefectului și autoritățile locale, precum și cu celelalte instituții cu atribuții legale în gestionarea crizei, pentru a aplica întocmai legislația în vigoare și oferi suport comunității.
FONSS va pregăti și coordona dispecerii CUS astfel încât aceștia să poată asigura suport competent și util, fără a se substitui autorităților, doar direcționând cetățeanul spre instituția, grupul de voluntari sau specialiști care pot să-l sprijine. Dispecerii CUS vor funcționa între 9.00 și 20.00 zilnic, iar în cazul agravării situației, FONSS și partenerii săi pot decide permanența.
CUS este susținut de partenerii săi- Serviciul Voluntar de Ambulanță- SVA și Colegiul Sf Nicolae, și va încheia cu aceștia un parteneriat în care va explicita cu exactitate termenii colaborării.
Pentru buna funcționare a Centrului de Urgențe Sociale, FONSS va atrage și alți parteneri, de asemenea, delimitând colaborarea printr-un contract de parteneriat.
CUS va fi deschis pe durata situației de criză în România privind pandemia COVID 19 și pot fi atrase donații sau finanțari pentru funcționarea lui, în condițiile legii.