La Iași a reînceput Caravana Consilierilor

Sursă foto – Dreamstime.com
Nimic pentru persoanele cu dizabilități, fără ele!
6 July 2021
Societatea civilă cere solidaritate cu Afganistan!
17 August 2021

La Iași a reînceput Caravana Consilierilor

Am pornit în Caravana Consilierilor azi, pentru a vizita serviciile sociale ale ONG-urilor membre FONSS din Iași.

Împreună cu doamnele Liliana Lăcrămioara Pintilie (PNL) și Diana Finkelștain (USR PLUS) și domnii Costel Marian Dalban (PSD) – președinte al Comisiei Social, Cultură, Învățământ, Culte și ONG și Iulian Hușanu (USR PLUS)- președinte al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială și însoțiți de colegii Andrei Craciun, Adrian Pricop și Nelu Ivănușcă, de la Organizația Salvați Copiii Iași, am ajuns în zona Șes Bahlui sau Dallas, cum îi spun ieșenii mai în glumă mai în serios.

Cei mai înstăriți din zonă se plâng că nu au drumuri bune și nu au canalizare. Cei mai necajiți nu au nici acte pe casă, nici curent electric, nici apă, nici drum și nici canalizare și nesiguranța dată de o eventuală evacuare îi face să nu investească nici în a-și asigura o minimă reparare a locuinței.

Stau gata de ducă în orice moment. Dar unii stau așa de 20 de ani și copiii le-au crescut în mizerie, praf, condiții insalubre și fără current electric.

De 15 ani știu că oamenii de la Salvați Copiii Iași sunt salvarea lor. Că sub soarele verii acolo, între spinii de pe șes și fără să aibă măcar un strop de umbră, ”Școala Mobilă” – o platformă de învățare informală, vine să le deschidă pofta de a ști.

Restul se întâmplă la ”Căsuța cu cireșe”, centrul de zi al Salvați Copiii din Dacia, unde cei mici sunt împrieteniți cu grădinița, igiena, bunacuviință și școlarii cu învățătura la programul de afterschool. Cu toții mănâncă acolo o masă care de multe ori e unica pe zi.

Masa copiilor ce vin la centrul de zi e esențială, dar la fel de importante sunt serviciile socio-educaționale furnizate acolo și educația părinților.

Să frecventeze școala în condițiile în care mulți își așteaptă un frate ca să primească încălțămintea sau haina groasă și să poată pleca și el, e rezultatul așteptat pentru un copil din Dallas.

Sunt olimpici acolo, ar întreba unii, poate?

Sunt și absolvenți de facultate și de liceu. Nu mulți, dar sunt. ”Olimpicii pentru noi însă sunt cei ce învață la o școală profesională și ajung să aibă o meserie”- spune Nelu Ivănușcă.

Cu ce pot ajuta consilierii locali?

O nouă generație de consilieri a aflat azi, direct de la oameni ce probleme au. În 2015 am mai fost acolo în Dallas cu alți consilieri locali și județeni.

Au văzut cu ochii lor starea lucrurilor. Și noi ONG-iștii le-am spus că e mai important să oferi servicii sociale, decât beneficii sociale și poate că vor ține cont de asta, când iau decizii.

Noi i-am mandatat și pe foștii și pe actualii cu încredere și suntem receptivi la orice consultare dacă au initiative. De undeva trebuie însă să înceapă și ideal ar fi să se sprijine reciproc, indiferent de partid.

La Fundația Emmaus Iași a fost următoarea oprire a Caravanei Consilierilor

De data asta provocarea a fost cunoaștere unui model de intervenție pentru reintegrarea oamenilor fără adăpost în societate.  Peste 200 de destine au fost corijate de echipa Emmaus, în 20 de ani de activitate.

Gelu Nichițel, director și Dana Andron, asistent social sunt cei care ne-au spus cum lucrează, reușind ceea ce serviciile publice nu reușesc: să corecteze vieți ajunse într-un grav impas. Mulți dintre cei integrați sunt tineri care au fost în sistemul de protecție o viată și la majorat s-au trezit incapabili să-și găsească un loc de muncă, fără familie, fără casă. Prostituția, infracțiuni diverse sau dependența de droguri sunt pericolele cu îi pândesc.

”Îi găsim în stradă, un timp le oferim ”Prânzul de noapte”, vorbim cu ei și dacă își doresc îi chemăm o lună de probă, să stea în centrul nostru- așa începe povestea.  În luna aceea aflăm ce le-ar putea plăcea să facă, îi și formăm dacă au nevoie, se obșnuiesc cu regulile casei și mai ales nu tolerăm consumul de alcool sau droguri. Dacă rămân și după o lună, le oferim în continuare de lucru și programe sociale de suport. Primesc o sumă lunară de buzunar și noi le dăm casă și masă, haine.”

Fundația Emmaus recondiționează mobilă și alte produse second hand și le vinde. Modelul e dinafară dar funcționează și la noi. Așa se mai fac bani pentru noi beneficiari și salariile celor aflați în programe.

Cele două ferme- cea vegetală de la Podu Iloaiei și cea zootehnică de la Popești- sunt de fapt centre de terapie ocupațională pentru cei care au fost în stradă și sunt în diverse faze ale recuperării lor dar ș,i sursă de venit.

Mai există și oportunitatea, pentru cei cu adevărat serioși, de a lucra la Fundațile Emmaus din diverse tări europene și atunci se câștigă bani serioși.

După 3-4 ani de recuperare, cu o meserie învățată, cu experiență profesională deja și după un temeinic program de consiliere parcurs, beneficiarii sunt alți oameni, gata să trăiască pe picioarele lor.  

Discutăm despre faptul că deși face o muncă atât de grea, fundația are 0 lei de la bugetul public. Și chiar și așa, Gelu Nichițel nu le cere consilierilor bani, deși tare ar avea nevoie.

Le cere un centru medico-social pentru cazurile existente în stradă- vârstnici, bolnavi psihici, tineri- unii cu dependențe de droguri. Asta pentru că realitatea Iașului e că în stradă mai sunt cca 400 de oameni.

În septembrie vom continua caravana mergând în alte ONG-uri membre FONSS și sperăm că ni se vor alătura și consilieri județeni.

Noi nu putem accepta că sunt copii condamnați definitiv, doar pentru că s-au născut într-un loc precum Ses Bahlui. Nu putem trece pe lângă un om care doarme în stradă și să nu ne întrebăm dacă nu poate fi ajutat. Tocmai de aceea insistăm și sperăm că vom găsi printre consilieri oameni care să ne asculte și să aibă initiative care să sprijine efortul ONG-urilor de a schimba aceste vieți.