FONSS invitata sa se prezinte
1 iulie 2015
„VOCEA ONG pentru comunitate” la moment de bilant!
3 august 2015

Dezinstituţionalizare la comandă?

În urmă cu o luna, dna Rovana Plumb, ministru al muncii, declara că instituţia pe care o conduce va începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale, arătând că nu vor mai fi finanţate aceste centre, iar persoanele vor fi date în îngrijire în cadrul familiilor.
Se pare că astfel se înţelege implementarea Strategiei pentru persoane cu dizabilităţi 2014-2020, care a fost criticată vehement de ONG din domeniu, fără o reacţie din partea autorităţilor.

Se ignoră faptul că în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România încă din anul 2010, este necesară realizarea pentru fiecare beneficiar a Planului de dezinstituționalizare, care să asigure măsurile de incluziune a acestuia în familie şi societate.
În loc să asiste la un demers profesionist şi corect, societatea românească asistă la continuarea stigmatizării persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv maltratarea lor, în instituţiile publice de asistenţă.

Cazul apărut în urmă cu câteva zile în presa naţională, în care au fost publicate imagini care semnalează o situaţie de abuz asupra unui minor aflat în grija statului, în Centrul pentru Copii cu Nevoi Speciale din Sectorul 6 al capitalei „Domniţa Bălaşa”, nu este unic.
Autorităţile continuă să ignore problemele reale şi să impună “voinţa politică” pe care dna Plumb o exprimă de cate ori are ocazia fără a realiza că vorbeşte de oameni care au drepturi şi suflet.

Se ignoră condiţiile de îngrijire a acestor persoane, în instituţiile de asistenţă socială publice, se ignoră abuzurile asupra lor, se ignoră faptul că se moare în aceste instituţii fără ca dispariţia unui beneficiar să aibă o cauză clară. Centrul de resurse juridice a realizat o hartă a deceselor persoanelor cu dizabilităţi mentale, copii şi adulţi, în instituţiile statului în perioada 2011-2014, şi a demonstrat că sute de oameni trăiesc în condiţii inumane şi dispar fără a fi cercetată cauza. Nici la apariţia acestei hărţi, autorităţile române nu au avut ceva de comentat şi nici măsuri nu s-au luat.

Reţeaua Prestatorilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din România- Dizabnet şi Asociaţia Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi au redactat o scrisoare deschisă, adresată dnei ministru Rovana Plumb, prin care sancţionează declaraţiile dumneaei şi lipsa de umanitate şi profesionalism a sistemului de asistenţă socială din România.

FONSS- Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale susţine acest demers şi solicită în mod solidar cu colegii din ONG, o analiză a modului în care sunt îngrijite şi vor fi dezinstituţionalizate persoanele cu dizabilităţi din centrele de îngrijire publice.
De asemenea, solicită ca autorizarea serviciilor sociale să se facă cu aceeaşi exigenţă şi pentru furnizorii publici ca şi pentru cei privaţi, astfel încât să nu mai existe situaţii precum cele semnalate, în care o persoană cu dizabilităţi este umilită, agresată, maltratată de cei care ar trebui să o ocrotească.