Advocacy

FONSS si-a propus sa sustina prin campanii de advocacy, participarea la grupuri de lucru, oferirea de expertiza si consultanta, schimbari esentiale in ceea ce priveste serviciile sociale si finantarea lor.

Directii de actiune:

Finantarea furnizorilor de servicii sociale la nivel local si judetean prin:

 • Participarea la procesul de constructie a regumentelor de aplicare a Legii 350/2005, supervizarea acordarii finantarilor si analiza procesulul. La solicitarea membrilor ne implicam activ in corectia procedurilor si relatia cu autoritatile.
 • Stimularea procesului de bugetare participativa. La Iasi, reprezentantul FONSS este in Comitetul de monitorizare privind bugetarea participativa. Detalii AICI.
 • Realizarea bugetelor locale si judetene – supervizam constructia bugetelor, negociem sumele alocate pentru ONG din social si votarea bugetelor.
 • Constructia cadrului institutional si normativ in vederea Contractarii serviciilor sociale de catre autoritati de la furnizorii privati. Oferim ONG si training pentru a putea atrage astfel de contracte.

Finantarea la nivel national

 • Subventionarea serviciilor sociale este un proces monitorizat de FONSS si in care am intervenit prin ample campanii de advocacy in vederea sustinerii maririi sumelor sau a sanctionarii/sesizarii reducerii lor cand a fost cazul.
 • Intretinem un dialog continuu cu factorii politici pentru a reconstrui cadrul de contractare sociala si a determina autoritatile locale si judetene sa acceseze aceasta oportunitate de achizitie de servicii sociale.
 • Actionam prin campanii de advocacy la modificarile legislative care au ca impact reducerea finantarii sau sustinerii activitatii ONG din social.

Participarea la procesul decizional local si judetean:

 • FONSS este membru activ in Comisia ONG Iasi, in acest moment detinand presidentia. Comisia este o platforma de dialog si uneori presiune asupra autoritatilor in sensul facilitariii activitatii ONG-urilor.
 • Suntem cooptati ca si consultanti in managementul cazurilor speciale de la DGASPC-uri.
 • Suntem implicati in consultari diverse la nivel local si judetean, inclusive cu partidele politice, exclusiv in interesul membrilor nostri si respectand caracterul apolitic al activitatii noastre.

 

Participarea la procesul decizional national

 • FONSS este parte in diverse grupuri de lucru pe constructii legislative de la nivelul Agentiilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, la nivelul Parlamentului, intre ONG si coalitii de ONG-uri si chiar in relatie cu mediul de afaceri in vederea constructiei, monitorizarii si interventiei, planificarii unui cadru normativ util ONG-urilor din social.
 • FONSS este militant dar si donator de expertiza pentru mai multe demersuri, cum ar fi sustinerea abordarii integrate a serviciilor, contractarea sociala, incluziunea sociala, antreprenoriatul, asistenta grupurilor vulnerabile si a persoanelor cu dizabilitati, sustinerea drepturilor si libertatilor cetatenesti, etc.

Detalii cu privire la toate aceste directii de lucru ale FONSS regasiti in Stiri si comunicate, dar si pe pagina noastra de Facebook.