VOCEA ONG pentru comunitate!

3Proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!” a fost implementat la nivelul Regiunii Nord Est, de catre un consortiu de organizatii – Fundatia “Alaturi de Voi” Romania – solicitant, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii Iasi, Centrul de Dezvoltare Sociala, Centrul Diecezan Caritas, Fundatia COTE, Fundatia Iosif, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope si Fundatia World Vision Romania.

Proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!” a urmarit cresterea capacitatii institutionale a cel putin 70 de ONG-uri din regiunea Nord Est, aducerea in atentia autoritatilor publice regionale si centrale a problematicii subfinantarii sectorului neguvernamental si deficientele aparute in demersul de descentralizare a serviciilor sociale.

In cadrul acestui proiect s-a militat pentru transpunerea nevoilor specifice din domeniul social in prioritati si obiective multianuale de sustinere si finantare de catre autoritatile locale si judetene din Regiunea Nord Est, inclusiv prin studiile EUROSTAT relevandu-se ca in Romania alocarea pentru serviciile sociale si medicale de 4,9 % din PIB este mult sub media europeana de 10%.

”Prin acest proiect, ne-am dorit sa aducem vocea ONG-urilor cat mai aproape de comunitate, sa schimbam abordarea, de la consumator de resurse la investitori care creaza locuri de munca, platesc taxe si impozite si, in plus, ofera servicii gratuite pentru beneficiari. De asemenea, trebuie sa se inteleaga ca e important sa investim in servicii sociale si nu doar in prestatii sociale care creaza dependenta si nu scot persoanele din starea de vulnerabilitate. Si, nu in ultimul rand, avem nevoie de un parteneriat real, public – privat, inclusiv in sfera serviciilor sociale”, a declarat Angela Achitei – presedintele ADV Romania.

Rezultate ale proiectului:

  • coalizarea mediului ONG si infiintarea Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS. Raportul anual al FONSS este afisat aici (link spre Raportul anual FONSS)
  • dezvoltarea mediului ONG prin formarea a 21 specialisti in scrierea si implementarea de proiecte cu finantare de la autoritati locale;
  • consultarea ONG furnizoare de servicii sociale prin organizarea a  trei intaniri de lucru cu ONG-urile din regiunea NE: la Iasi, Bacau si la Suceava, in care cei 91 participanti au inventariat necesitatea de interventie a federatiei;
  • promovarea sectorului ONG din domeniul serviciilor sociale, atat prin  “Caravana consilierilor”(detalii), monitorizarea activitatii Consiliului Local si Judetean Iasi prin participarea la sedintele CL si CJ si la comisiile de specialitate a reprezentantilor ONG-urilor – peste 25 de astfel evenimente monitorizate de catre reprezentantii FONSS, cat si prin prezentarea FONSS la diferite evenimente nationale (Forumul ONG, Conferinta FSC, Workshop CMSC, Seminarul Comitetului Economic si Social European, Colegiul National al Asistentilor Sociali, Parlamentul European, lansarea Centrului de Resurse pentru Coalitii).

Un rol important în promovarea ONG-urilor l-a avut și ziarul “Vocea ONG”- cu aparitie lunara in 1500 de exemplare print si distributie nationala in format electronic, Newsletterul Vocea ONG si pagina de Facebook Vocea ONG,

De asemenea, prin acest proiect a fost realizata Cercetarea „Capacitatea ONG urilor din regiunea NE în furnizarea serviciilor sociale versus disponibilitatea de contractare a autorităților locale și județene” si Broșura Vocea ONG de NE.

Dintre realizarile  acestui proiect mentionam Federatia Organizatiilor Neguvermanetale pentru Servicii Sociale si publicatia Vocea ONG.