De ce a fost ocolit un important proiect de lege?

Scapă infractorii sexuali de pedepse majorate cu ajutorul Guvernului?
4 august 2020
Premierul crede că suntem manipulați politic
5 august 2020

De ce a fost ocolit un important proiect de lege?

Dl deputat Florin Roman – liderului de grup PNL din Camera Deputaților a răspuns scrisorii deschise trimise de cele peste 317 ONG-uri active în domeniul protecției copilului, asistenței victimelor traficului de persoane, violenței domestice, drepturilor omului, independente sau grupate în federații și rețele din domeniul serviciilor sociale și acțiunii civice.

Se cereau explicații cu privire la acțiunile întreprinse de liderul de grup, pentru susținerea votării PLX 103/2018- modificare importantă a art. 199 (alin 2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care ar fi descurajat infracţiunile de violență domestică prin faptul că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale.

Acest proiect deși trecut pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în 28.07.2020, a fost exceptat de la vot. Solicitarea a fost îndreptată către deputatul Florin Roman deoarece inițiatorul proiectului este deputat din grupul PNL. De asemenea, ONG-urile solicitau precizări privind motivul amânării votului pe PLX 103/2018 în Camera Deputaților, la o ședință la care grupul PNL putea obține majoritatea la vot.

Răspunsul domnului deputat Florin Roman este acesta:

”1. Grupul deputaţilor PNL susține proiectul doamnei Săftoiu, ca inițiator și va vota pentru adoptare.

2. Ședința de plen a fost condusă de președintele de ședință, în acest caz, dl deputat Iordache sau de președintele Camerei Deputaţilor. Corect era să le adresați lor aceasta interogare și memoriul aferent;

3. Am adresat întrebările Dvs, în calitate de lider de grup, la fel ca și iniţiatorul, domnului Iordache și stenograma şedinţei vă poate confirma că răspunsul a fost: Nu avem raportul sosit la plen;

4. Sunt inițiatorul mai multor proiecte care vizează înăsprirea sancțiunilor în cazuri de agresiune, de orice fel, așa că sunt consecvent în acțiunile mele politice. ”

Mulțumim liderului de grup PNL pentru răspuns, reiterăm solicitarea de a face toate demersurile pentru repunerea urgentă pe ordinea de zi a proiectului și votarea lui, deoarece orice amânare a votului mai scapă niște agresori nepedepsiți.

Având în vedere că prima parte a scrisorii deschise conținea solicitări adresate Prim Ministrului României, așteptăm și răspunsul acestuia, după care vom reveni cu precizări.