Consultare privind finantarea serviciilor sociale

FONSS cere dialog real
30 ianuarie 2015
Forumul Serviciilor Sociale
5 februarie 2015

Consultare privind finantarea serviciilor sociale

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, partener pe regiunea Est in proiectul „ONG-uri mai puternice impreuna! – Lobby si advocacy pentru crearea de oportunitati egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale in accesarea finantarilor publice”, va invita in data de 9 februarie, intre orele 10.00 -13.00, la Centrul pentru Sustinerea Traditiilor Bucovinene (str. Universitatii nr. 17 Suceava), la o sesiune de consultari regionale privind serviciile sociale si locul lor in comunitate.
Consultarea pleaca de la premisa ca serviciile sociale constituie un pilon central al politicilor de incluziune si coeziune sociala si un factor de crestere a calitatii vietii persoanelor aflate intr-o stare de vulnerabilitate, tocmai de aceea este necesara o politica publica coerenta de finantare, la realizarea careia ONG-urile sa isi spuna cuvantul.
Organizarea acestui workshop face parte dintr-un amplu proces de consultare la nivel national cu reprezentanti ai ONG-urilor furnizoare de servicii sociale si ai autoritatilor publice locale, din cinci regiuni, si se realizeaza in Suceava cu sprijinul AREAS.
Din precedentele consultari, care au avut loc in 10 iulie si 19 noiembrie 2014 la Iasi si Bacau, s-a evidentiat faptul ca in majoritatea judetelor, ONG- urile au fost consultate in realizarea Strategiei judetene de asistenta sociala, dar, din pacate, nu exista garantia sustinerii financiare a directiilor strategice si nici nu se face periodic evaluarea transformarii in fapt a angajamentelor asumate prin aceste documente.
In urma dialogului am dedus si ca in Regiunea NE sunt ONG care au sustinere de la autoritatile locale/judetene, dar aceasta sustinere este firava fata de necesitati. Majoritatea serviciilor sociale ale ONG sunt finantate in baza Legii 34/1998 si a Legii 350/2005.
La Legea 34/1998 serviciile finantate sunt servicii pentru copii si servicii de asistenta la domiciliu. Finantarea serviciilor sociale respective este sub necesitati, uneori si in proportie de 40-50%, restul fiind suportat de ONG-ul prestator. Alte detalii privind consultarea vor fi cuprinse in raportul proiectului.

Proiectul in cadrul caruia se desfasoara consultarea este implementat de Confederatia Caritas Romania si partenerii sai, Fundatia “Alaturi de Voi” Iasi, Fundatia “Pentru Voi” Timisoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare si Caritas Norvegia.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul proiectului este in valoare totala de 163,890.35 Euro, din care 88,71% reprezinta finantare nerambursabila.
In cadrul intalnirii va fi prezentata si Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale ca organizatie regionala care si-a asumat efortul de advocy pentru domeniul serviciilor sociale. Detalii despre federatie sunt postate pe www.fonss.ro .
Fundatia “Alaturi de Voi” Romania este o organizatie neguvernamantala nationala romaneasca, cu sediul central in Iasi, cu misiunea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, inclusiv infectate cu HIV, care furnizeaza servicii de asistenta sociala, formare si economie sociala si, deoarece am constientizat ca fara lobby si advocacy ONG-urile nu se vor putea dezvolta, am pus umarul la infiintarea mai multor retele, coalitii, grupuri de lucru. Detinem in prezent presedintia Comisiei ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala Iasi si a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Pentru confirmari va invitam sa o contactati pe dna. Mihaela Munteanu, Director de dezvoltare si comunicare ADV Romania, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro, telefon 0740-513864, pana in data de 6 februarie 2015.
Mentionam ca, pentru participantii din afara municipiului Suceava, transportul este decontat in limita a 7,5 l/100 km, iar pe bonul de benzina, achizitionat in ziua deplasarii la eveniment, trebuie sa apara codul fiscal al organizatiei, anume 14545164.