43% din ieseni sunt saraci

Iașul devine centru pilot pentru eficientizarea finanțării asistenței sociale
25 august 2016
21 de ONG-uri au lansat proiectul „Vocea ONG pentru servicii sociale”
25 august 2016

43% din ieseni sunt saraci

Aproape jumatate dintre ieseni sunt saraci. Aceasta este o realitate, insa, din pacate, pana acum nu s-au gasit solutii concrete pentru rezolvarea macar in timp a problemei.

Practic, se aloca bani importanti pentru acordarea de ajutoare sociale, dar acestea nu pot eradica saracia, aceasta continuand sa fie prezenta. Atat timp cat nu vor exista programe care sa elimine cauzele ce duc la pauperizare si politici coerente, romanii, in general, si iesenii, in special, vor continua sa fie victime ale saraciei.

21 de organizatii neguvernamentale s-au unit intr-o federatie care si-a propus sa combata saracia. Dar nu prin acordarea de ajutoare sociale, ci prin identificarea adevaratelro nevoi ale populatiei, prin stimularea autoritatilor de a crea politici sociale corente si prin eficientizarea investiilor in domeniul social.

“Avem 43 la suta din populatie in saracie. Este un indicator destul de mare. Din pacate, in Romania, asistenta sociala este bazata foarte mult pe prestatii sociale, mai putin pe zona de servicii sociale. Si atunci FONSS, aceasta federatie creata din 21 de organizatii neguvernamentale din Romania care furnizeaza servicii sociale doreste sa traga un semnal pe partea aceasta, ca ar trebui dezvoltate politici publice coerente, iar finantarea care se face in sector atat pe zona publica, cat si privata de servicii sociale sa se faca in baza unor analize, harti de nevoi, in aa fel incat banul public sa fie cheltuit cat mai eficient”, a spus directorulFederatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Diana Chiriacescu.

Pentru ca banii alocati ajutoarelor se duc, dar saracia ramane, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale se va ocupa de implementarea la Iasi a unui proiect pilot ce vizeaza dezvoltatea de politici publice in domeniul social.

“Este o problema la nivelul Romaniei faptul ca intra bani in asistenta sociala si continuam invocarea problemelor. Prin urmare, la Iasi cream un model de eficientizare a investitilor in servicii sociale prin bazarea alocarii acestor investitii pe o harta de nevoi prin cercetarea corecta a nevoilor unei comunitati si apoi vom transla acest model la nivel national, acolo unde se vorbeste de foarte mult despre aceasta eficientizare, dar nu se gasesc solutii. Incercam sa le gasim pe plan local si sa le ducem apoi pe plan national”,  a precizat directorul de comunicare al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Mihaela Munteanu.

Proiectul federatiei, in valoare de peste 208.000 de lei, se va derula timp de 5 luni, insa va continua inca trei ani si dupa epuizarea fondurilor.

Sursa: http://stiri.telem.ro/stiri/43-din-ieseni-sunt-saraci–15926.html