Solicităm o poziționare clară față de problema femeii

FONSS în Industria binelui
7 mai 2021
Zero reforme pentru vârstnici în Planul Național de Redresare și Reziliență
7 iunie 2021

Solicităm o poziționare clară față de problema femeii

FONSS este printre semnatarii unei scrisori adresată Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care se solicită o poziționare oficială cu privire la exprimările recente ale unor înalți prelați la adresa femeii și a scandalurilor de agresiune sexuală și violență domestică în centrul cărora sunt fețe bisericești.

Mai jos este textul scrisorii semnată de Asociația Necuvinte, FONSS și Romanian Women’s LOBBY :

”Înalt Preasfinția Voastră,

Reprezentăm 67 de organizații neguvernamantale care apără drepturile femeilor și asistă femeile și copiii victime ale violenței domestice, exploatării, agresiunilor sexuale și traficului de persoane și vă adresăm această scrisoare urmare a îngrijorării create de mesajele pe care preoți- unii cu funcții înalte, le transmit în ultima perioadă sau cu privire la scandaluri de agresiuni sexule și violență domestică, în centrul cărora sunt slujitorii Bisericii, fără a exista o poziționare oficială din partea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la situațiile menționate.

România are o populație de 89,45% declarată creștin-ortodoxă, 51% dintre români fiind de sex feminin. Așadar adresările Bisericii Ortodoxe Române trebuie să privească în mod egal toți cetățenii acestei țări: femei, bărbați, copii, indiferent de statutul lor social, educațional, grupul etnic din care fac parte sau orientarea lor sexuală.

În conformitate cu art. 29 din Constituția României, cetățenii sunt egali în fața legii și în fața autorităților publice, indiferent de convingerile religioase sau părerile despre lume și viață pe care le au. Tot conform Constituției, libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc, iar discriminările religioase, ca și incitarea la discriminare și promovarea urii religioase, sunt interzise.1

Incitarea la ură și abuzuri, nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului sunt contradictorii atât credinței creștine, cât și legislației naționale și slujitorii Bisericii Ortodoxe Române deseori au chemat la iubirea aproapelui, pace și conciliere.

Totuși, în fața unor noi provocări noi vă solicităm să răspundeți credincioșilor cu o poziție publică fermă care să nu încurajeze derapajele.

Declarațiile făcute de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, care a afirmat: “Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri2

În contextul societății noastre, în care femeia este victimă a violenței domestice, a traficului, agresiunii și exploatării sexuale, astfel de exprimări pot legitima percepția conform căreia femeia are un statutul inferior, deci poate fi obligată să facă anumite lucruri, e mai slabă, e păcătoasă și trebuie pedepsită prin bătaie și uneori mai mult, ș.a.m.d.

E suficient să analizăm efectele asupra copiilor și cât de numeroase sunt crimele comise în familiile în care există violență, ca să apreciem cât de nepotrivit poate fi un mesaj care să plaseze femeia în inferiorite față de bărbat și pedepsirea ei ca urmasă a Evei, fiind legitimă.    

Trăim vremuri în care societatea e convulsionată, e scindată, vremuri în care e esențial ca românii să-și mențină încrederea în instituții cheie. Pătarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române de multiple cazuri de abuzuri sexuale ale prelaților 3 4 este de asemenea un motiv de îngrijorare.

Am vrea să trăim într-o societate în care toate instituțiile să manifeste grijă pentru fiecare cetățean și să fie suport pentru fiecare membru al comunității.

Vă solicităm pe această cale să analizați prejudiciul adus persoanelor de sex feminin din această țară, victimelor în general de către declarațiile menționate și faptele de abuz și să publicați poziția Bisericii Ortodoxe Române față de aceste declarații care pun în inferioritate femeia, dar și cu privire la faptele de agresiune sexuala și violență asupra femeilor și copiilor. ”


[1] https://www.constitutiaromaniei.ro/art-29-libertatea-constiintei/

[2] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24782349-cum-explica-ips-teodosie-lipsa-femeilor-din-rolurile-importante-din-biserica-asta-conditia-nu-poate-perpetuu-intr-rugaciune-pentru-are-conditia-slabiciunilor-sale-inceput-pacatul-daca-nu-pacatuia-nu-.htm

[3] https://observatornews.ro/fii-observator/preot-din-calarasi-inregistrat-cand-face-avansuri-unei-fete-de-14-ani-la-spovedanie-sincer-as-vrea-sa-te-sarut-si-eu-419110.html?utm_source=Facebook%2520Observator&utm_campaign=Facebook&utm_medium=Social&utm_term=articol&utm_content=419110&fbclid=IwAR1F-lW08HGceSg2CoLYs4NNvaYF0mtfka74NUbrD5nppmYAY_d17kk2X_U

[4] https://www.g4media.ro/un-preot-din-videle-prins-in-flagrant-in-timp-ce-intretinea-relatii-sexuale-cu-un-minor-dintr-un-centru-de-plasament-bor-preotul-era-oprit-de-la-slujire-si-urmeaza-sa-fie-caterisit.html