Serviciile sociale – intre politici publice si beneficiari

FONSS la ONGFest
21 mai 2016
Eveniment in desfasurare … la Constanta
7 iunie 2016

Serviciile sociale – intre politici publice si beneficiari

FONSS- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale organizeaza maine, 7 iunie 2016, la ora 11.00, la Hotel Oxford din Constanta, evenimentul ”Serviciile sociale- intre politici publice si beneficiari”, in cadrul caruia va fi prezentata federatia si rolul pe care il are aceasta in sfera serviciilor sociale, oportunitatile de aderare la FONSS sau de conectare la aceasta platforma.

Ne intereseaza sa coagulam furnizorii privati acreditati de servicii sociale pentru a ne constitui intr-un partener puternic in dialogul cu autoritatile. Dorim ca furnizorii de servicii sociale sa fie informati permanent cu privire la demersurile care se fac la nivel national, pentru a se implica activ in dialogul cu autoritatile.

Federatia reprezinta interesele a 21 de furnizori de servicii sociale din regiunea Nord Est si se afla in proces de extindere si dezvoltare la nivelul altor regiuni din tara. Mai multe detalii despre FONSS sunt postate pe www.fonss.ro.

Pana in prezent, FONSS a initiat si sprijinit impreuna cu FDSC, RISE, FONPC, DIZABNET si Colitia pentru economie sociala s.a., o suma de demersuri nationale, cum ar fi: elaborarea legislatiei secundare si tertiare din domeniul achizitiilor publice de servicii sociale; norme metodologice de aplicare a Legii privind Economia Sociala; introducerea ONG-urilor ca beneficiari la nivelul POR; aprobarea Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si a Planului de actiune aferent 2016-2020; infiintarea fondului de handicap (abilitare) si utilizarea acestuia pentru finantare; modificarea procedurii de autorizare si functionare a unitatilor protejate; modificare H.G. 532/1999 – aprobarea metodologiei de stabilire a nivelului contributiei de intretinere in institutiile de asistenta sociala, modificarea art. 80 (1); 80 (2); 85 (2); 86 (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

”Nu putem astepta ca toate initiativele sa plece de la nivel central, prin urmare, pentru o mai buna sustinere pe plan local, la Iasi, am generat un model de interventie care sa aiba ca rezultat un dialog corect cu autoritatile. Trebuie sa se inteleaga ca ONG-urile sunt investitori in comunitate, ca atrag fonduri pentru a oferi servicii profesioniste gratuite pentru beneficiari, dar care ar costa mult bugetul public. Am lucrat si am finalizat aprobarea regulamentelor de finantare la Legea 350/2005, dupa care se va face din acest an finantarea proiectelor societatii civile, prin competitie de proiecte si in conditii de accesibilitate si pentru organizatiile mici. Aceste regulamente pot fi utilizate ca model de orice autoritate. De asemenea, am obtinut un fond de cofinantare a proiectelor, in cazul in care este incheiat parteneriatul cu primaria. La Iasi vom putea vorbi de finantare dupa program multianual. Toata aceasta experienta poate fi valorificata si in alte judete, astfel incat sa obtinem o alta reactie a factorilor decizionali locali cu privire la implicarea in imbunatatirea vietii beneficiarilor nostri”- a declarat dna Angela Achitei, presedinte FONSS.

 Evenimentul se realizeaza in cadrul proiectului ”Vocea ONG”, ce are ca scop cresterea capacitatii de dezvoltare strategica si implicare a ONG-urilor in procesul de realizare a politicilor publice in domeniul serviciilor sociale.

”Vocea ONG” reprezinta o abordare inovativa in domeniul social, care nu exista in Romania si anume, faptul ca in cadrul federatiei se va crea o intreprindere sociala care sa genereze venituri, dar si sa satisfaca nevoile membrilor federatiei si ale altor ONG-uri de a putea beneficia de servicii competitive, adaptate sectorului ONG in domeniile financiar – contabil, comunicare – marketing social si asistenta juridica.

Proiectul ”Vocea ONG” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 250.000 CHF. Grantul acordat este de 225.000 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant este in valoare de 25.000 CHF.