PETIȚIE: Guvernul României trebuie sa acționeze imediat pentru ca persoanele cu dizabilități să nu piardă asistenții personali

Conferinta internationala in domeniul serviciilor sociale
15 mai 2019
Solicitam anularea concursului pentru experti independenti pentru monitorizarea Conventiei ONU privind persoanele cu dizabilitati
25 iunie 2019

PETIȚIE: Guvernul României trebuie sa acționeze imediat pentru ca persoanele cu dizabilități să nu piardă asistenții personali

FONSS alături de colegii CNCD și DIZABNET semneză o petiție care a fost trimisă astăzi, către Guvernul României și în care solicităm măsuri imediate, deorece se înmulțesc sesizările privind intenția de disponibilizare a asistenților persoanelor cu dizabilități și presiunile autorităților pentru ca oamenii cu dizabilități să renunțe la dreptul la asistent personal și să accepte indemnizație.

Avertizăm că o astfel de situație încalcă legea și măsurile nu trebuie să întârzie.

Iată textul petiției:

”D-nei Vasilica – Viorica DĂNCILĂ, Prim-ministru,

În atenția,

D-lui Orlando Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice

D-lui Marius-Constantin BUDĂI, Ministrul Muncii și Justiției Sociale,

Doamnă prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Odată cu coborârea spre bugetele locale a unor sume pentru asistența socială, primările au început să caute soluții de concediere a asistenților persoanli sau fac presiuni pentru ca aceștia să-și dea demisia, deși de la nivelul Guvernului ați declarat că această schimbare în realizarea bugetului este benefică pentru localități și cetățeni.

Avem din ce în ce mai multe semnale că sunt numeroase primării care au emis decizii privind încetarea contractelor individuale de muncă pentru asistenții personali invocând lipsa fondurilor s-au anunțat astfel de măsuri în perioada următoare.

În unele cazuri se pune o presiune excepțională pe asistenții personali să își dea demisia și pe persoana cu dizabilități să accepte indemnizație, în loc de asistent personal.

Toate acestea ridică următoarele probleme:

  1. Sunt multe cazuri când persoana cu dizabilități este dependentă de asistentul personal, iar obligarea persoanei cu dizabilități să accepte însoțitor, e o încălcare a Legii 448/2006.
  2. Ideea ca persoana cu dizabilități ar plăti în continuare asistentul personal din indemnizație, înseamnă: negocierea serviciului și în cazul în care suma nu este suficientă privarea persoanei cu dizabilități, pe o porțiune de zi, de asistență. Pe de altă parte, asistentul personal ar fi angajat ”la negru”, practică pe care n-o încurajăm.
  3. Demisia sau angajarea ”la negru” îl lipsește pe asistentul personal de orice drept post angajare, așadar, și de ajutor de șomaj și de asigurare de sănătate.
  4. De multe ori asistentul personal este părinte sau partener de viață al persoanei cu dizabilități, iar rămânerea acestuia fără ocupație, pauperizează și expune întreaga familie.
  5. Asistentul personal este angajat al primăriei, ca orice angajat. Prin disponibilizarea acestuia/presarea în ideea demisiei se încalcă dreptul acestui salariat și se comite și un act de discriminare, ceea ce sigur va atrage și o sumă de procese și despăgubiri (tot din banii publici).

Vă solicităm să vă implicați fără întârziere pentru a sprijini persoanele cu dizabilități, să nu piardă dreptul la asistent personal și asistenții personali să nu ajungă șomeri.

Credem că este necesară emiterea unei OUG prin care să se revină la anterioara formă de finanțare:

„Finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.

La finele exercițiului financiar, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată neutilizate pentru plata obligațiilor prevazute la alin. (1) se restituie la bugetul de stat.”

Aceste reglementări au fost în vigoare până la aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019 și finanțarea drepturilor persoanelor cu dizabilități erau asigurate.

Asteptăm cu interes un demers eficient din partea dumneavoastră, cât nu este prea târziu să se mai intervină.”

Acest act survine în condițiile în care FONSS și DIZABNET sunt coorganizatori ai conferinței internaționale ”Investim în servicii sociale, investim în oameni”, în care reprezentantul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, dna Secretar de Stat Elena Solomonesc a menționat cât de important e ca persoana cu dizabilități să aibă asistent personal. 

Sperăm ca odată adresată petiția, autoritățile române centrale să găsescă soluția potrivită pentru ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de drepturile legale.