Iașul – centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul social

Salvati locurile de munca protejate ale persoanelor cu dizabilitati!
22 septembrie 2017
Formare FONSS
2 octombrie 2017

Iașul – centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul social

FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale vă invită, miercuri, 27 septembrie 2017, ora 11.00, la Sala 23, Primaria Municipiului Iași, la o conferintă de presă în care vom detalia stadiul realizării mecanismului public – privat de reglementare a serviciilor sociale în comunitate la care se lucrează în al doilea an prin proiectul ”Vocea ONG pentru servicii sociale!”.
Menționăm că România este pe ultimul loc în Europa la investițiile făcute în dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate, în condițiile în care peste 43% din populația României se află în sărăcie și în situații de risc, iar dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate este singura cale pentru ca investiția în domeniul social să fie eficientă. Practic noi oferim răspuns la întrebarea ”de ce se tot investește în ajutoare sociale și problema socială nu se diminuează?”.
Acest proiect continuă inițiativele lansate în anul 2016. Atunci am arătat care sunt nevoile sociale reale ale Iașului, acum vom investiga gradul de accesibilitate a grupurilor vulnerabile la serviciile principalilor 20 de furnizori de servicii sociale din Iași. De asemenea, vom continua să lucrăm la mecanismul prin care municipalitatea ieșeană poate să cumpere servicii sociale de la furnizori privați, pentru a completa necesitățile de asistență pe acest domeniu. Deoarece acest mecanism se lucrează în premieră la un astfel de nivel, vom împărtași experiența și primarilor din județul Iași. Mecanismele de finanțare a serviciilor sociale și implementarea lor vor fi subiectul unor întâlniri de lucru pe care le vom realiza și cu reprezentanții Primăriilor și Consiliilor Județene din țară.
O altă componentă a proiectului este orientată spre formarea ONG-urilor pentru a atrage finanțări în comunitate și dezvoltarea capacității acestora de scriere a proiectelor de calitate și cu impact real în viața grupurilor dezavantajate (persoane cu dizabilități, persoane vârstnice etc.)
Prin intermediul acestui proiect, orașul Iași devine centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul social, model care apoi să fie multiplicat în alte județe, apoi la nivel național.
Implementatorul proiectului este FONSS – o federație unică la nivel național, cu sediul în Iași, care reprezintă furnizorii privați acreditați de servicii sociale și care, aproape trei ani de activitate, s-a impus ca partener respectat de dialog al autorităților active în domeniul social.
Misiunea FONSS este ”implicarea în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale”. FONSS este formată din cele mai importante 27 de ONG-uri din domeniul serviciilor sociale, din Regiunea Nord-Est.

Detalii privind proiectul sunt pubicate aici: http://fonss.ro/vocea-ong-pentru-servicii-sociale/

Valoarea totală a proiectului este 208.552,5 lei, din care 165.000 lei este finanțarea solicitată de la Consiliul Local, durata proiectului fiind de 3 ani.
Pentru alte detalii poate fi contactată Mihaela Munteanu, director de comunicare si advocacy FONSS (tel. 0740.513864, email: comunicare@fonss.ro).