FONSS între angajatorii și sindicaliștii din Europa

Act4NGO la final. Noi rămânem o resursă
29 ianuarie 2024
Prima ședință de CD într-un nou mandat
16 februarie 2024

FONSS între angajatorii și sindicaliștii din Europa

FONSS a fost împreună cu organizații de angajatori și furnizori de servicii sociale din Spania (Lares), Grecia (The Net), Polonia (WROZS), Franța (Nexem) în vizită la rețeaua ActiZ Nederland, pentru a discuta despre finanțarea furnizorilor de servicii de lungă durată, practicile de dialog social, despre contractul colectiv de muncă pe sector, precum și despre inovarea socială, digitalizare, durabilitate și comunicare.

În sectorul olandez al îngrijirilor pe termen lung, 140 000 din cei 455 000 de lucrători vor ieși la pensie în următorii zece ani, iar deficitul de personal este estimat la 80 000 de locuri de muncă până atunci, aceasta fiind una din marile provocări despre care s-a discutat.

În ceea ce privește politicile de formare, provocarea constă în oferirea de programe flexibile și personalizate care să faciliteze parcursurile profesionale și dezvoltarea competențelor pe baza nevoilor pieței muncii.

Partenerii au avut ocazia de a pune întrebări, de a discuta diverse aspecte ale asociației și de a face comparații cu practicile din țările lor.

A doua zi vizita s-a desfășurat la Haga, la câteva instituții importante din sfera dialogului social: Centrul pentru angajatori din sectorul public (CAOP), VNO/MKB și Consiliul Economic și Social (SER).

Un element important al parteneriatului social olandez este modelul olandez Polder, o metodă de elaborare a politicilor bazată pe consens tripartit, formalizată în anii 1980. Sub deviza „cooperare în ciuda diferențelor”, angajatorii, sindicatele și guvernul lucrează împreună pentru a găsi cele mai bune soluții posibile.

În ultima zi, vizitatorii au avut ocazia de a face schimb de opinii cu un oficial sindicalist din sănătate și servicii sociale care reprezintă Federația Sindicatelor Olandeze (FNV).

Alte vizite de studiu vor avea loc în Belgia, Franța, Spania, Austria și Republica Cehă. Principalele concluzii ale tuturor vizitelor vor fi transformate într-un ghid intitulat „Cum să creezi și să gestionezi organizații patronale eficiente în domeniul serviciilor sociale”.

https://www.socialemployers.eu/social-services-labour-market-employers-organisations-and-social-dialogue-in-the-netherlands-iworcon-project-study-visit/