Cerem reexaminarea Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului

Cum accesam banii publici? FONSS te invata gratuit!
30 octombrie 2018
Scrisoare deschisă către Prim-ministru și Ministrul delegat pentru Afaceri Europene
16 noiembrie 2018

Cerem reexaminarea Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului

Alaturi de un intreg sector neguvernamental, FONSS solicita reexaminarea Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului. 

Acesta este numai unul dintre demersurile facute dupa ce, in urma cu cca o saptamana, a fost votata cu scandal si repetarea procesului, Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, opinia ONG-urilor fiind ca actul normativ contine articole abuzive și neconforme cu Directiva Europeană privind spălarea banilor, pe care o transpune.

Mai mult, o traducere eronata, expune ONGurile unui intreg proces de raportare a datelor beneficiarilor organizatiei, ceea ce incalca dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

ONGurile au comunicat cu ministerele si legislativul explicand ca in noua lege sunt inexactitati legate de traducerea defectuasa, dar au intampinat numai rezistenta si refuzul dialogului. Mai mult, acest comportament al institutiilor Statului Roman se manifesta in majoritatea demersurilor venite din societatea civila. 

Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului este doar unul din actele normative prin care se ataca explicit societatea civila in Romania. Repetatele incercari de modificare a actului normativ ce sta la baza functionarii ONGurilor- OG 20/2000, prin minim trei propuneri ce circula in paralel, dovedesc o preocupare a actualei majoritati, de a limita drepturile ONGurilor si de a subrezi acest sector al societatii, prin care se sustin libertatile cetateanului, nevoia lui de a avea o viata demna.

Pentru ONGurile din domeniul asistentei sociale efectele sunt cu atat mai drastice, cu cat deja acest sector functioneaza ca un adevarat investitor in bunastarea celor mai defavorizati romani, atragand mai ales din donatii externe, in timp ce Statul Roman refuza alocarea de fonduri suficiente pentru finantarea serviciilor sociale.

In urma votului din Parlament pe Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, repetat fara o justificare dovedibila, PNL si USR au trimis catre Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate a acestui act normativ. Textul este aici: usr si pnl