Exercițiu de simulare a răspunsului de urgență și integrare

Cum asistăm victimele violenței domestice
7 martie 2025
Integrarea într-o țară străină este misiune imposibilă fără a învăța limba
27 martie 2025

Exercițiu de simulare a răspunsului de urgență și integrare

În perioada 18-20 martie 2025, FONSS a participat la exercițiul ”Child-friendly Preparedness of National Response System”, la invitația DSU- Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI și UNICEF România.

Am lucrat alături de reprezentanți din ministerele afacerilor interne, afacerilor externe, apărării, sănătății, muncii, educației, energiei, transporturilor, agriculturii, de la nivelul autorităților din câteva județele de graniță cu Ucraina, din organizațiile UN (UNHCR și UNICEF) și colegii de la CNRR, JRS, Crucea Roșie și Habitat for Humanity.

Pentru noi a fost o experiență extraordinară să contribuim activ la simularea răspunsului de urgență și integrare în scenarii care au vizat măsurile care se iau pentru primirea și asistarea copiilor în situații de urgență socială (refugiere din motive de război și accident nuclear), în cazul unei creștereri mari a numărului de refugiați la o graniță a unei țări UE, membră a spațiului Schengen, vecină cu un conflict militar, care se confruntă ea însăși cu dificultăți în urma unor inundații.

Simularea unei astfel de situații foarte complexe a fost un prilej de analiză atât a decizilor de luat, cât și a modului în care diverși actori își însușesc rolul lor în situații de urgență socială.

Putem spune că un astfel de exercițiu este util atât pentru întelegerea modului în care se raționează în spatele unor decizii, cât și pentru analiza și ajustarea propriilor decizii luate în contexte apropiate.

Acum, după ce în FONSS ne-am orientat spre necesitatea de a reacționa în situații de urgență socială, a venit momentul să extindem formarea noastră și să ne pregătim minuțios membrii pentru a da un răspuns rapid și competent, dacă este necesar să intervină într-o situație în care persoane vulnerabile au nevoie de suport imediat.

Colegii noștri au simțit din plin de curând ce înseamnă o astfel de intervenție- când la Galați s-au confruntat cu inundațiile. De asemenea și noi ceilalți ne-am implicat în răspunsul organizațiilor din FONSS oferit atât în Pandemie cât și în situația venirii de refugiați din Ucraina.  Toate acestea ne arată că situații interne și externe de urgență socială pot apărea oricând și trebuie să știm să oferim asistență de urgență celor afectați și să avem și resurse care să ne permită această intervenție.

În plus, nu putem neglija faptul că siguranța noastră, a familiilor noastre și a beneficiarilor noștri ar putea depinde atât de mobilizarea și știința celor responsabili de a actiona în situații de urgență socială cât și de priceperea noastră de a oferi asistență.