După trei ani de război: nevoie de suport și incercare de integrare

FONSS, la conferința de închidere IWorCon – lecții, parteneriate și perspective
8 februarie 2025
Cum asistăm victimele violenței domestice
7 martie 2025

După trei ani de război: nevoie de suport și incercare de integrare

Timp de două zile, în 23 și 24 februarie 2025, a avut loc evenimentului ”Trei ani de război în Ucraina. Comunitatea ucrainenilor din Iași, între nevoia de suport și apariția antreprenorilor”, la Centrul de asistență umanitară și socială Nicolina Iași, manageriat de FONSS și partenerii săi.

„Rețeta” evenimentului a inclus trei activități:

????”Târg de donații de haine și îmbrăcăminte pentru ucraineni”, la Magazinul Social RoUa și expoziție cu lucrările ucrainenilor, realizate în atelierele organizate de ONG-uri.

???? Prezentare de produse, servicii și a ideile lor de business a antreprenorilor ucraineni- sunt activitățile prin care încercăm să arătăm acest parcurs de integrare și

????Dezbaterea ”Cum putem ajuta comunitatea ucrainenilor să ajungă la independență financiară?”

Toate acestea au avut ca scop prezentarea comunității de ucraineni și a gradului de integrare a acestor oameni în Iași.

Sentimentele participanților ucraineni, la trei ani de război sunt amestecate: de la mulțumirea de a arăta munca lor și speranța că vor putea trăi din ce produc, la tristețe după casa lăsată în urmă, teamă de ce ar putea păți cei dragi, de ceea ce le va oferi viitorul, de necunoscut și schimbare.

Dl Paul Butnariu, președintele Camerei de comerț și industrie Iași a fost prezent la eveniment precum și reprezentanți ai UNHCR România, Instituției Prefectului Consiliului local, DGASPC și DAS. Împreună cu organizațiile neguvernamentale care asistă de trei ani ucrainenii, invitații au discutat despre soluții de integrare pentru persoanele refugiate în Iași.

????Este necesară acoperirea în continuare a nevoilor de bază pentru ucrainenii din categoriile maxim vulnerabile, prin programul guvernamental, proiecte atrase de ONG-uri, donații și suport public local/județean.

????De asemenea, este foarte necesară acordarea gratuității la transport pentru vârstnici ucraineni care astfel ar avea posibiltatea de a de deplasa la ONG-urile care mai au forme de suport, la medici, etc,

????Pentru acei ucraineni fără venituri, este necesar accesul la cantina socială a municipiului,

????Este necesar să fie menținut unul dintre puținele centre pentru refugiați existente în zona Moldovei- Centrul de asistență umanitară și socială Nicolina, prin asigurarea costurilor cu utilitățile.

????Pentru că orice îmbunătățire a funcționării asistenței medicale pentru refugiați este o îmbunătățire a asistenței medicale pentru românii vulnerabili, propunem o analiză a disfuncționalităților apărute în sistemul medical în asistența ucrainenilor și generarea unui pachet de măsuri la nivel județean pentru reacția în situații de urgență socială – prin dialog cu CJAS, DSP, directori de spitale, medici de familie, Instituția Prefectului, ONG-uri precum și reunirea în sedință a comisiei de sănătate a CL și CJ și adoptaterea de decizii comune care să susțină acest obiectiv.

La nivel național, nevoia de suport vizează urgentarea echivalării studiilor/diplomelor- proces care acum durează circa trei ani.

Organizatorii evenimentului au fost: FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills, Primăria Municipiului Iași- Direcția de Asistență Comunitară, precum și partenerii: Asociația Parentis, Asociatia Grupul zambetul nostru, Fundația Bethany, Asociația Centrul Diecezan Caritas, Fundația World Vision, Organizația Salvați Copiii Iași, Asociația La Răscruce, Fundația Emmaus, CNRR, Crucea Roșie Filiala Iași.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul International Rescue Committee (IRC).