Cerem intalnire de urgenta cu ministrul muncii, prim ministrul si presedintele PSD

Se umple bugetul prin suprataxare, falimentare si somajul persoanelor cu dizabilitati!
8 august 2017
Cerem in strada respectarea dreptului la munca al persoanelor cu dizabilitati!
19 august 2017

Cerem intalnire de urgenta cu ministrul muncii, prim ministrul si presedintele PSD

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS),  o platformă de 27 organizații neguvernamentale care lucrează în domeniul incluziunii sociale a persoanelor aparținând unor grupuri vulnerabile, alături de un grup de federații, coaliții, organizații ale persoanelor cu dizabilități, organizații neguvernamentale care dețin UPA, vă solicităm o întâlnire urgentă pentru analiza efectelor negative ale Ordonanței Guvernului 60/2017, asupra a 2000 persoane cu dizabilități grave, greu angajabile, care lucrează în unitățile protejate.

Susținem în totalitate ideea de a combate frauda și am cerut în repetate rânduri acest lucru autorităților. În contextul apariției ordonanței, ne vedem însă în situația, neașteptată pentru noi, de a vă solicita să găsim împreună soluții pentru a evita efectele secundare dezastruoase ale acestui text legislativ, pentru o întreagă categorie de organizații neguvernamentale, firme serioase sau antreprenori cu dizabilități care au înființat UPA, care oferă un loc de muncă stabil pentru persoanele cu dizabilități grave, greu angajabile sau lor înșiși.

Deși OG 60 nu desființează UPA, lipsa opțiunii ca din taxa pe handicap să se facă achiziții de produse și servicii realizate prin munca directă a persoanelor cu dizabilități angajate în cadrul acestor structuri, plaseză UPA în concurență directă de piață, situație în care falimentul sau disponibilizarea persoanelor cu dizabilitați devin previzibile.

Oprirea bruscă a unui lanț economic comandă–aprovizionare-producție-livrare-plată produce un șoc financiar cu efect destabilizator asupra UPA, furnizorii și clienții săi. Sunt o sumă de contracte în derulare cu UPA care acum sunt puse sub semnul întrebării, deoarece clienții lor le-au angajat din taxa pe handicap, firmele/instituțiile publice respective neavând suma bugetată la capitolul de achiziții. Avem semnale deja că se face o presiune mare asupra UPA din partea furnizorilor lor cu care au contracte în derulare, pentru plata imediată a materiilor prime sau marfurilor livrate, aceștia temandu-se că UPA nu vor mai putea plăti comenzile angajate.

De asemenea, sunt persoane cu dizabilități care au PFA sau II autorizate ca UPA, la care pot fi singurii angajați, sau au și 1-2 membri de familie angajați, care prestează servicii (masaj, curațenie, legătorie, interpretare mimico-gestuală, consiliere, reparații diverse, etc.) pe care firmele le plăteau din taxa de handicap. Acum e foarte posibil să se renunțe la serviciile lor.

Vă solicităm să ne primiți la Ministerul Muncii pentru o discuție detaliată asupra acestor aspecte ce influențează viețile unor oameni care au învățat ce înseamnă să trăiești normal, să ai un loc de muncă, sa-ți întreții familia, să faci parte din comunitate ca membru egal, la fel ca oricare alt cetățean. Acești oameni nu doresc să fie transformați din nou în asistați sociali, nu-și găsesc loc în mediul privat datorită accesibilității limitate, datorită serviciilor de suport necesare pentru munca lor, și nici o instituție publică nu este suficient pregătită să le ofere un loc de muncă, în prezent. Chiar dacă sunt doar o mică parte din numărul persoanelor cu dizabilități, aceste persoane au dreptul să își continue viața activă la fel ca oricare alt cetățean,  au dreptul să muncească și să trăiască demn. Pentru ei, UPA reprezintă o soluție,  adaptată contextului românesc, dacă vor continua să existe.

Vă solicităm așadar să ne confirmați data și locul unei întâlniri de lucru unde putem analiza împreună soluțiile pentru această situație.

Nota: solicitari similare am expepediat si dlui Mihai Tudose- Prim Ministru si dlui Liviu Dragnea- presedintele PSD, cu acelasi impact zero.