Comisar european în vizită la noi

Un an în centrul de refugiați!
31 March 2023
Invitație depunere oferte pentru achiziția serviciilor de catering
25 April 2023

Comisar european în vizită la noi

Astăzi, o delegație a Comisiei Europene condusă de dna Elisa Ferreira, Comisarul european pentru coeziune şi reforme și dl Ioan Marcel Bolos, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vizitat Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina Iași, la care FONSS este parte din management.

Oaspeții, care au primit informații privind funcționarea centrului și modul în care se oferă suportul umanitar și prin servicii specializate ucrainenilor refugiați, au fost însoțiți și de primarul Iașului, Mihai Chirica.

Centrul funcționează într-o clădire aparținând Municipiului Iași, iar serviciile sunt realizate de o echipă formată din angajați ai ONG-urilor partenere și din serviciile publice locale ieșene.

În primul an de activitate, prin acest centru -care este cel mai complex din regiunea de NE, au fost deservite peste 50.000 de persoane strămutate din Ucraina, 40,23% dintre ei primind servicii umanitare (cazare, masa, donații, suport financiar) și 59,7% beneficiind de servicii specializate de asistență socială, psihologică, de integrare în muncă, socio-educațională și de suport în accesarea serviciilor medicale.

Dna Elisa Ferreira, dl Boloș și dl Chirica au stat de vorbă și cu trei doamne ucrainence care locuiesc de luni de zile în centru, fiind persoane maxim vulnerabile. Este vorba de Valentina – o fostă profesoară universitară care a predat limba engleză (76 ani), Muza – o altă fostă profesoară (76 ani, de asemenea) și Olga (54 de ani), ingrijitoarea mamei sale invalidă (82 de ani).

”Ne bucurăm că ne-ați vizitat astăzi și am putut să vă arătăm cât de performant se poate lucra atunci când ONG și autoritățile lucrează în mod real împreună. ONG-urile sunt flexibile, inovative și capabile să se mobilizeze foarte rapid. Autoritățile au și ele experiența lor și resurse importante. Tocmai de aceea, mesajul nostru către dumneavoastră e că, în accesarea tuturor fondurilor europene, ONG-urile și APL-urile trebuie să fie eligibile deopotrivă, dacă doriți rezultate excelente în implementare”- este mesajul transmis de Mihaela Munteanu, director de comunicare și advocacy FONSS și coordonator al Centrului de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași.

De asemenea, delegația a vizitat și Magazinul Social RoUa, un spațiu inovativ de asistență pentru ameliorarea vulnerabilității refugiaților ucraineni. Alături de dna Ferreira au venit și Francisco Barros Castro, expert de cabinet, Isabel Arriaga e Cunha, consilier de comunicare de cabinet, Krzysztof Kasprzyk, DG REGIO, Daciana Crastiu, DG REGIO, Amalia Coman, DG REFORM, Ramona Chiriac, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Anca Păduraru, Departamentul de presă/ Purtător de cuvânt.

Organizațiile care manageriază centrul vizitat sunt FONSS– Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociatia Afterhills, Asociația ParentIS, Asociatia Grupul Zambetul Nostru, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.