Serviciile sociale, singura cale reală de diminuare a problematicii sociale
23 octombrie 2017
Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale cere reluarea procesului de evaluare pentru CP 2/2017
3 noiembrie 2017

Scrisoare consilierilor locali ieseni

Stimati consilieri locali,

FONSS doreste sa va multumeasca in numele organizatiilor neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale din Iasi si al beneficiarilor lor, pentru deschiderea pe care ati manifestat-o prin sprijinirea si votarea in Consiliul Local a celor trei hotarari care fac parte din pachetul de decizii necesare, pentru ca la nivel local sa se creeze mecanismul de achizitie de servicii sociale. Este un mecanism care se realizeaza in premiera la nivelul unei localitati, si corespunde in totalitate legislatiei in vigoare.

Deschidem astfel impreuna calea prin care, de la furnizorii privati de servicii sociale sa se achizitioneze serviciile necesare pentru acoperirea nevoilor locale, ca o completare necesara a ceea ce se presteaza in acest moment prin furnizorul public- DAC.

Mentionam ca, in paralel cu aceste demersuri, expertii nostri actualizeaza Harta nevoilor sociale a Iasului, iar documentul final va fi pus si la dispozitia dumneavoastra si poate constitui reperul pentru investitia de asistenta sociala la nivelul Iasului.

Este un parcurs sanatos pentru o comunitate care doreste dezvoltare, pentru ca, in timp se va schimba si ponderea investitiei sociale- de la acordarea de beneficii financiare (care creaza dependenta si nevoia de revenire),  la acordarea de servicii sociale (care scot din criza beneficiarul si il indruma sa se ajute singur, pentru a nu mai ajunge sa solicite suport).

Serviciile sociale sunt si o forma prin care beneficiarului i se acorda respect si demnitate. El nu mai este cel cu mana intinsa, ci omul care se afla intr-o situatie ce va fi depasita prin asistenta profesionista. Sustinand accesul la serviciile sociale, acordati respect comunitatii care v-a votat si pe care o reprezentati.

Pana in prezent ati votat HCL privind aprobarea mecanismului cadru de contractare a serviciilor sociale, HCL de aprobare a noii organigrame (incluzand compartimentul de contractare a serviciilor sociale) si HCL de aprobare a planului de acțiune privind serviciile sociale.

Pentru a dezvolta complet un model al mecanismului de achizitie pana la finalul anului, trebuie luata inca o decizie importanta: achizitia propriu-zisa a primului serviciu social de pe piata libera, in baza acestei proceduri. La aceasta se va lucra in continuare, iar finalizarea procesului ne va permite bugetarea pentru 2018, a unei sume pentru aceste achizitii, in functie de nevoile locale, asa cum sunt ele cuprinse in harta de nevoi.

Mentionam ca FONSS, ca federatie, nu presteaza servicii sociale, deci este doar expert- facilitator al acestui proces, si nu poate sa fie contractat ca furnizor de servicii sociale. Asadar, interesul nostru este exclusiv sa facem functional mecanismul, achizitia facandu-se respectand toate principiile achizitiilor publice.

Va multumim inca odata pentru deschiderea pe care ati manifestat-o fata de acest subiect si va dorim succes in tot ceea ce intreprindeti!