FONSS vrea dezbatere publica a Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2015 – 2020

Ministerul Muncii lansează în dezbatere ‘Strategia Națională privind Persoanele Vârstnice și Îmbătrânirea Activă’
20 decembrie 2014
FONSS solicită redarea demnității persoanei cu dizabilități!
7 ianuarie 2015

FONSS vrea dezbatere publica a Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2015 – 2020

Lumea ONG-urilor din domeniul dizabilității fierbe, deoarece astăzi,  7 ianuarie 2015, s-a încheiat perioada de depunere a propunerilor, sugestiilor şi opiniilor cu privire la Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2015 – 2020.

Ca multe alte acte normative care au un impact major și asupra cărora discuțiile pot fi aprinse, documentul  a fost lansat spre consultare publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu două zile înainte de sfârșitul anului 2014, în plină perioadă liberă.

 

FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale susține faptul Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2015 – 2020, trebuie făcut cu o consultare largă și ținând cont de experiența practicienilor din sfera serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități.

 

Reacțiile au venit de la mai multe ONG-uri, spre exemplu Institutul pentru Politici Publice, care a expediat astazi un comunicat de presă, prin care menționează că apreciază asumarea, în sfârșit, de către Guvern a unei versiuni oficiale a Strategiei naționale pentru persoanele cu dizabilități, dar remarcă lipsa unui angajament ferm de reformă profundă, în special în privința dezinstituționalizării.

Aici  sunt publicate modificările care s-ar impune pentru perfectionarea textului Strategiei.

 

Pe de altă parte, DizabNet își exprimă dezamăgirea cu privire la faptul că reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu au dat curs cerinței de a realiza o întalnire de armonizare a tuturor punctelor de vedere, înainte de finalizarea Strategiei și trimiterea ei spre dezbatere publică. Tot această rețea a cerut un termen de 30 de zile pentru dezbatere și nu 10 zile calendaristice la finalul anului, când e perioadă fără activitate.

 

FONSS, invocând Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, și  art. 6, alin. (7) și (8) din Legea nr. 52/2003 a expediat astăzi, un document către Ministerul Muncii în care solicita organizarea de dezbateri publice pe marginea proiectului de strategie și chiar își exprima disponibilitatea organizării unei dezbatere la Iași pentru organizațiile și instituțiile din Regiunea Nord Est. Susțin demersul și organizațiile din Comisia ONG- CDES Iași.

Vom urmări dacă Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va da curs acestei propuneri – ca o dovadă clară a intenției de a realiza o strategie cuprinzătoare și eficientă, în sprijinul persoanei cu dizabilități.